tisdag 22 november 2016

Tung kustrobot 15

Plötsligt händer det, Försvarsmakten chokar med att plocka fram ett gammalt vapensystem (tung kustrobot 15) ett system som tidigare pensionerats. Det är naturligtvis positivt att vi stärker vårat försvar men det skickar också tydliga signaler: öka vår förmåga; tidigare nedläggningar var ogenomtänkta; utveckling tar långtid; desperation.
Öka vår förmåga, genom att återta systemet kompletterar vi vår förmåga. Men troligen bidrar signalerna inte med någon större avskräckandet effekt. Ett system som hämtas från ett museum har inte uppdaterats, huvuddelen av personalen har slutat. Den tysta kunskap som individer får genom att öva och träna på ett system är troligen borta. För att återta ett helt system krävs omfattande satsningar på materiel och personal för att möta behovet.
Tidigare nedläggningar var ogenomtänkta, jag funderar ofta på vilka grunder ett beslut tas. Återaktiveringen visar att besluten ofta tas på väldigt kortsiktiga grunder. Jag tror att det är få individer som har förmågan att se in i framtiden, jag är osäker på om det finns någon. Möjligen kan man göra prediktioner baserade på ett tidigare agerande. Det kan därför vara problematiskt med beslut. De vi vet om beslut är att de bygger på en subjektiv föreställning om risk (sannolikhet och konsekvens) som påverkas av individuella känslor. När beslutet togs att avveckla tung kustrobot var det i ljuset av den djupa fred och harmoniska samhälle som fanns då. Det framkallade säkert positiva känslor om hopp, globalisering och framtidstro. En gynnsam politisk och samhällsutveckling korrelerar sannolikt med en för Försvarsmakten ogynnsam försvars och säkerhetspolitik.
Utveckling tar långtid, att ta fram en ny förmåga blir ett omöjligt projekt om resultatet skall ge effekt på kort sikt. Beslutet visar vår oförmåga att anpassa oss till nya förutsättningar. Vi har ett system som grundar sig på politiska beslut och lagen om offentlig upphandling vilket medför att vi är trögrörliga och har svårt att anpassa oss. Om ett annat land analyserar våra handlingsmönster skulle de troligen komma fram till att vår sårbarhet är främst när vi möter okända situationer eller tekniska framsteg som tvingar oss till anpassning på en mer omfattande nivå.

Desperation, genom att titta på reaktioner och motreaktioner och utvärdera signaler kan man konstatera att det inte finns några bakre resurser att laborera med. Beslutet att plocka fram tung kustrobot blir en bekräftelse på att vi inta har resurser. Men desperationen riktar sig dels externt mot andra länder som kan anpassa sin säkerhetsstrategi för att utöva påtryckningar. Det finns även en intern riktning där Försvarsmakten kommunicerar indirekt med den svenska allmänheten för att skapa folkopinion som skall ligga till grund för en ökad försvarsbudget.