fredag 7 oktober 2016

Björklund avgår inte!

En rad på riksdagens hemsida orsakar stora rubriker och flera medieföretag lanserar rubriker i kampen om tittare och läsare. Riksdagens kommunikationschef tvingas ”pudla” och be om ursäkt för att systemet har fallerat.
Men är det verkligen problemet? De bakomliggande faktorerna är snarare än mer komplicerade och går sannolikt inte att förebygga med en bug fix. Problemet är egentligen inte att riksdagens hemsida publicerar ett meddelande utan snarare att meddelandet accepteras utan reflektion om äkthet och tillförlitlighet. Spelar det då någon roll om det tekniska systemet fungerar. En påverkansoperation behöver inte inledas med ett avancerat tekniskt intrång, snarare går det att plantera ett budskap i sociala medier eller genom anonyma tips som kan orsaka enorm skada.
Likt övriga i samhället är vi vana vid ständig information och snabba uppdateringar, vi reflekterar inte över hur trovärdig den är. Vi ”gillar” och ”delar” utan eftertanke om vad spridningen kan få för effekter. Media försöker bara tillgodose vårt konstruerade behov.

Exempel på en händelsekedja.
De bakomliggande faktorerna är inte tekniska utan snarare mänskligt konstruerade. Ekonomisktryck och social press gör oss känsliga för extern påverkan. Genom att paketera information på ett tilltalande sätt och presentera det i rätt sammanhang triggas den mänskliga tävlingsinstinkten. Jag är först, jag kan vinna! Sociala medier fungera som en katalysator, twitterflöden sprider information blixtsnabbt.
Går det att skydda sig mot utveckling? Troligen, men svaret ligger inte enbart i  tekniska lösningar utan snarare i vårt kritiska förhållningssätt  Vi vill ha sensationsnyheter, när de väl kommer litar vi blint på trovärdigheten och riktigheten. Troligen kommer teknikutvecklingen göra informationsflödet än snabbare. Den ökade hastigheter ställer större krav på mänskligt beslutsfattande vilket ofta påverkas av underliggande faktorer som kultur, klimat, stress och press. Ett enkelt fel visar våra sårbarheter och beskriver tydligt mekanismerna i en påverkansoperation effekten kan återskapas med ett helt annat mål och syfte.