måndag 19 september 2016

Kompetens

Har under flera månader roat mig med att titta på lediga tjänster inom Försvarsmakten. Främst gör att jag är nyfiken på hur arbetstagivaren uttrycker sig. Jag slås ofta av att rekryteringsanonserna är otroligt breda. I vissa fall finns det knappt några kompetenser beskrivna, pulsa och andning verkar vara det som efterfrågas. Samma fenomen går att se på olika nivåer, som mekaniker behöver du inte kunna teknik eller som stabsofficer behövs inte kunskap om det specifika området.
Jag är övertygad om att alla tjänster oavsett nivå har en kompetensprofil. Det är inte osannolikt att vi är rädda för att beskriva kompetenskraven, risken är att ingen söker. Nu är risken att det inte går att selektera kandidater, rekryteringen sker endast med magkänsla som grund.
En rimlig tolkning är att avsaknaden av kompetenskrav återspeglar kvalitén på de skriftliga produkter som ges ut. Många skrivelser eller ordrar innehåller fakta fel eller missuppfattningar vilket för det omöjligt att följa dokument. Som lojal arbetstagare får den enskilde tolka och gissa sig till andemeningen. I många fall finn dess utom ett annat verk som ger en helt annan inrikting, ingen kan reda ut vilket det är som gäller.
Avsaknaden av kompetens har medför en skepsism mot internt skrivna produkter. Idag är det nästan omöjligt att lita på skriftliga produkter, på grund av att det ofta förändras, kompletteras eller är direkt felaktigta.
Jag hoppas att Försvarsmakten ser över sina kompetensprofiler och förlitar sig mindre på den subjektiva magkänslan i rekryteringsprocessen. Magkänslan leder bara till att den rekryterande chefen rekryterar en upplevd kopia av sig själv.
Jag hoppas även att vi som myndighet börjar tillämpa ett kvalitetssystem som kan ställa krav på de produkter som produceras. Det finns inte många myndigheter eller företag som inte tillämpar ett kvalitetssystem i någon form.
Ett sådant system skulle kunna ställa krav på skriftliga produkter som skrivelser, ordrar  för att undvika att den interna marknade översvämmades av skräp, vilket medför ett minskat förtroende för ledningen.