onsdag 21 september 2016

Designansvar

FMV har en viktig uppgift avseende designansvar, att anpassa kommersiella produkter till den den svenska militära kontexten. Leverantören skapar en produkt som ofta är CE märkt, vilket innebär att den följer EU direktiv och harmoniserande standarder. Företaget redovisar öppet i ett dokument vilka direktiv och standarder som produkten följer.
Sverige har en produktsäkerhetslag som som reglerar ansvar mot konsumenten. FMV köper en CE märkt produkt som i många fall inte är anpassad till det militära användningsområdet. FMV anpassa produkten och förtydliga anvisningar.


Men i den processen faller CE märkningen bort, produkter som FMV levererar till Försvarsmakten är inte CE märkta. Men CE märkningen underlättar beslut om användning, vilket ofta blir enklare.
För att ta sitt designansvar behöver FMV egen kompetens, dagens verksamhet bedrivs allt mer med inhyrda konsulter som i vissa fall saknar domänspecifik kompetens, vilket medför att produkten inte uppfyller alla krav som slutanvändaren har. Anvisningar och instruktioner kan upplevas intetsägande och meningslösa på grund av att de är avskrivningar från tillverkarens instruktionsbok.
Risken med att outsourca kompetens är att den blir generell och inte specifik, vilket visar sig i de anvisningar som ges ut av FMV. I många materielprojekt uppstår kommunikationsproblem där tre aktörer pratar olika språk, men använder liknade termer. Innebörden blir att det uppstår missuppfattningar och feltolkningar. En stor del av problematiken ligger i den domänspecifika kompetensen, hur kan en individ förstå ett behov när man saknar kunskap och erfarenhet om användningsområdet.
Jag kan tycka att FMV inte är trovärdiga i sin leverantörsroll. Ett exempel är justeringar av driftprofilen. Jag kan tycka att driftprofilen i Mali, Afganistan och i Sveriger är olika. Miljön och användningen skiljer sig åt men anvisningarna är samma. Hur kan en produkt som ärvandes i nordiska förhållanden under kortare övningar likställas med en produkt som används kontinuerligt i 40-50 graders värmer. Omgivningen består i huvudsak av finkornig sand, inte nordiska förhållanden.
Om designansvaret skall betyda något måste FMV bygga en egen domänspecifik kompetens som kan agera motpol till Försvarsmakten. Annars är risken att designansvaret urholkas och blir betydelselöst vilket underminerar myndighetens existensberättigande. Min förhoppning är att FMV stärker sin roll och även utvecklar den till att innefatta polis, kustbevakning och räddningstjäns som idag bedriver egen utveckling och anskaffning.

Konsulter är bra till mycket men inte till att berika den egna organisationen med domänspecifik kunskap och erfarenhet. Men kompetens kostar pengar, med konsulter kan det därför vara viktigare att nå milstolpar än bra bra produkter.